perjantai 23. huhtikuuta 2010

Energiapuun korjuunäytökset toivat ryskettä Pirkanmaan metsiin

Maaliskuussa pirkanmaalaiset metsänomistajat saivat aimo annoksen energiapuun korjuuta, kun Pirkanmaan metsäkeskuksen Ryskettä metsiin -hanke järjesti 15.-18.3. neljä energiapuun korjuunäytöstä. Työnäytöskiertue alkoi Toijalasta, jatkoi Ruovedelle, siirtyi Sastamalaan ja päätyi Kuorevedelle. Seuraavalla viikolla Puulämpöä Pirkanmaalle -hanke järjesti energiapuun korjuu- ja haketusnäytöksen Juhansuon energiapuuterminaalilla Nokialla. Korjuunäytökset saivat liikkeelle yhteensä noin 900 energiapuun korjuusta kiinnostunutta metsänomistajaa.


Kuvassa hakkuukone työn touhussa Kuoreveden työnäytöksessä.

Metsäliitto, UPM, Stora Enso, metsänhoitoyhdistykset sekä Suomen metsäpalvelu olivat metsäkeskuksen lisäksi mukana näytösten järjestelyissä. Neljä metsätalouden kolmoskurssilaista oli myös mukana työnäytösten suunnittelussa ja vastasi muun muassa liikenteenohjauksesta sekä opastuksesta. Näin se saivat suoritettua projektiopintojaan.

Työnäytöskohteet olivat nuoren metsän kunnostus- ja ensiharvennuskohteita. Metsänomistajat pääsivät seuraamaan muun muassa integroitua puunkorjuuta, jolloin hakkuussa kerätään puuta sekä kuitupuuksi että energiapuuksi. Näytökset eivät kuitenkaan olleet pelkkää koneellista korjuuta, vaan metsänomistajat saivat myös nähdä, kuinka arboristi esitteli kiipeily- ja kaatotaitojaan puiden latvassa.

Myös makkaranpaistoa ja nokipannukahvia oli tarjolla kaikille osallistujille, ja aurinkoinen sää houkuttelikin mukaan monia metsänomistajia. He saivat nuotiolla kuulla metsälan tuoreimmat kuulumiset ja lisätietoja muun muassa erilaisista energiapuunkorjuutavoista ja mittauksesta. Kaiken kaikkiaan kiertue oli onnistunut, ja osoitti sen, että energiapuun korjuun näkeminen käytännössä kiinnostaa ja saa metsänomistajat liikkeelle.


Kuvassa makkaranpaistoa Kuoreveden työnäytöksessä.

Teksti ja kuvat: Sonja Nurmi, kolmannen vuosikurssin opiskelija