tiistai 11. maaliskuuta 2014

Liikuntavastaava Jannen ajatuksia opinnoista


Omalta osaltani metsätalousopinnot alkoivat syksyllä 2011 ja nyt onkin jo 2,5 vuotta hurahtanut aivan hetkessä! Jälkeenpäin muistellen ensimmäisen vuoden kohokohtia olivat luokan yhteishenkeä kohottaneet maastoretkeilyt sekä käytännön työjaksot. Raivaus- ja moottorisaha-kursseilla juttu lensi lennokkaasti, vaikka keliolosuhteet olivat ajoittain vähintäänkin mielenkiintoiset. Mutta tietysti jokaisen tulevan metsäinssin pitää saada edes hiukan kosketuspintaa käytännön metsätöihin! Myös kirpakassa pakkasessa suoritettu motokontrolli on jäänyt elävästi mieleen. Keväällä puolestaan aurinkoiset istutuskelit veivät 100-0 voiton muiden tamkkilaisten istuessa luennoilla. 

Toisena vuonna maastoharjoituksia ja luentoja oli varsin tasaisesti. Pääsimme tutustumaan muun muassa metsäverotuksen ja iki-ihanan ruotsin kielen saloihin. Teimme leimikon-rajaamisharjoituksia ja vierailimme esimerkiksi VR:llä. Ohjelmaan kuului myös metsätaito-kilpailujen järjestäminen. Kevään kohokohta oli metsäkoneisiin ja niiden käyttöön tutustuminen Kurussa. Pääsimme tuolloin jokainen kokeilemaan puun kaatamista motolla ja kuljettamista ajokoneella.


Toisen vuoden keväällä pääsimme käyttämään hakkuukonetta

Nyt kolmantena vuonna opiskelu on ollut teoriapainotteista mutta esimerkiksi Puunkorjuun suunnittelu erityiskohteilla -kurssilla olimme useasti maastossa. Juuri tällä hetkellä me metsäopiskelijat elämme jännittäviä vaiheita, kun kesän työharjoitteluhaut ovat auki ja me kolmoset tarvitsemme toimihenkilötason harjoittelupaikan. Jännitettävää siis riittää! 

Opintojen ohessa me TAMKin metsäopiskelijat pidämme hyvin yhtä eri vuosikurssien kesken. Syksyisin pidetään Get Together - saunailta, jolloin uudet ja vanhat opiskelijat pääsevät tutustumaan toisiinsa leppoisissa merkeissä. Kakkosten vastuulla on aina perinteisesti pikkujoulujen järjestäminen koko metsäporukalle ja ne riennot ovatkin aina yhtä riemukkaat! Kevättalvella on Metsäpilkin vuoro, jolloin myös sauna lämpiää. Juuri äskettäin kävimme edustamassa TAMKia Hamkifutisturnauksessa Evon metsäoppilaitoksella. Perinteiden mukaisesti Tamk korjasi palkintopotin. 

Metsäopiskelijoille on tarjolla viikkottaisia liikuntavuoroja futsalin ja salibandyn merkeissä. Meillä on yksi vakiovuoro viikossa ja mahdollisuuksien mukaan pyrimme pelailemaan myös yhdellä irtovuorolla viikoittain. Vuosittain pelataan Tamkon järjestämä säbäsarja ja metsää edustaa siellä jo legendaksi muodostunut SC Tyvilaho, jonka pelaajisto koostuu metsän eri vuosikurssien opiskelijoista. 

Hamkifutiksen kiistaton voittajajoukkue SC Tyvilaho!


Itse valitsin Tamkin ja Metsätalouden nimenomaan siksi, että näissä opinnoissa yhdistyvät isossa kaupungissa asuminen ja monipuolinen, sekä luonnonläheinen opiskelu. Opiskelijoiden hyvä yhteishenki TAMKin mittapuulla pienellä alalla on erittäin hieno asia ja itse arvostan etenkin monipuolisia yhteisiä tapahtumia ja hyviä liikuntamahdollisuuksia.

Teksti ja kuvat: Janne Uotila